fbpx

3 Risiko Beli Rumah ‘Multiple Submission’ Sehingga Tersontot

0 1,220

Beli rumah dalam pembinaan (under construction) sudah lazim dengan ayat promosi seperti beli rumah tanpa modal. Beli satu unit itu biasa, lebih tragis ada yang angkat sampai beberapa unit tanpa keluarkan modal yang besar.

Dengar macam gempak bukan? Cuba anda bayangkan, kalau satu unit dapat pulangan tunai (cash back) RM20,000 , kalau 4 unit tak ke boleh dapat RM80,000?

Advertisement

Bukan itu sahaja, dengan andaian jika dapat disewakan RM1,500 , siap je rumah tu nanti anda boleh dapat aliran tunai RM6,000 sebulan!

Menarik bukan? Macam mana boleh dapatkan 4 unit tanpa modal?

Malangnya, benda ni indah khabar dari rupa. Tak semudah kita tulis atas kertas atau sembang atas angin. Inilah amalan yang dipanggil pembiayaan berbilang atau lebih dikenali ‘multiple submission’.

Multiple submission adalah satu amalan permohonan pinjaman perumahan beberapa unit secara serentak daripada bank yang berbeza. Dengan harapan, sewaktu permohonan, setiap bank akan lihat DSR kita masih ada ruang untuk buat pinjaman. Dengan ini, kononnya ada kemungkinan akan ada beberapa pinjaman yang boleh lulus kerana setiap bank lakukan proses pengesahan pinjaman pada waktu yang sama.

Tidak dinafikan dulu-dulu, ada yang berjaya lakukan teknik berbahaya ini. Itu dulu, harga rumah tak macam sekarang yang tak masuk akal. Namun, dengan peredaran masa, bank pun sudah dapat kenalpasti amalan tidak sihat ini.

Kenapa tidak sihat? Berikut 5 risiko yang membahayakan pembeli rumah yang menggunakan cara ini.

 

1. Cenderung Untuk Bankrap

Sifirnya mudah. Kita ambil seperti kes diatas dengan andaian bayaran bulanan RM1,000 sebulan. Siapa sahaja rumah tu nanti, secara automatiknya komitmen bulanan menjadi RM4,000 sebulan.

Sebelum beli tak gelabah sebab yakin boleh dapat penyewa yang boleh tanggung kos bayaran pinjaman dengan bank. Malangnya, dengan keadaan ekonomi yang menghimpit sekarang ni, agak sukar untuk dapatkan penyewa yang mampu bayar RM1,500 sebulan.

Kalau satu unit, mungkin boleh tanggung lagi. Tapi kalau dah sampai 4 unit, mana nak korek duit tu? Jawapannya, rumah tu tunggu masa untuk dilelongkan dan pembeli pula tunggu masa untuk diisytiharkan bankrap.

 

2. Terperangkap Dengan Hartanah Yang Merugikan

Kebiasaannya, projek perumahan yang menawarkan gula-gula atau cash back yang terlalu tinggi adalah kerana harga rumah yang ditawarkan adalah lebih tinggi daripada nilaian yang sebenar. Dengan kata lain, harga yang dipromosikan tu boleh jadi harga untuk masa akan datang.

Selain itu, ganjaran yang tak masuk akal juga signal bahawa tiada permintaan pada projek perumahan tersebut. Lalu dibuat tawaran-tawaran yang dapat mengkaburkan mata pelanggan.

Akhirnya, wujudlah masalah sukar untuk cari penyewa dan juga sukar untuk dijual. Lebih malang lagi, jika nak jual pun terpaksa tambah duit sendiri untuk tampung perbezaan jumlah antara nilai sebenar dan pinjamannya.

Lagi memilukan, ada yang beli beberapa unit dalam satu projek perumahan yang sama. Ini boleh dikategorikan sebagai sudah jatuh ditimpa tangga.

 

3. Beli Rumah Diluar Kemampuan Anda

Penetapan syarat pinjaman daripada bank dengan menggunakan formula Debt Service Ratio (DSR) sebenarnya sudah cukup untuk memberi faham orang awam agar buat pinjaman biar padan dengan badan sendiri.

Tapi, ada juga yang degil dengan menggunakan helah gabungan gaji pasangan untuk memastikan pinjaman tersebut diluluskan. Tak salah, tapi janganlah sehinggakan komitmen bulanan anda melebihi pendapatan anda.

Berdasarkan pengiraan DSR, anda mungkin layak untuk buat pinjaman. Tetapi belum tentu anda mampu untuk beri komitmen terhadap pinjaman baru anda itu.

Sebagai rujukan tambahan, anda mungkin boleh gunakan formula Debt to asset ratio untuk pastikan anda berada pada landasan yang betul ketika membuat pinjaman.

Baca : Berapa Banyak Hutang Boleh Buat ?

Selain itu, terdapat juga beberapa rule of thumb yang boleh anda ikut agar anda beli rumah tidak melebihi kemampuan anda.

 

Contohnya,

1. Guna Rule of 200

Ansuran bulanan X 200 = harga rumah

 

2. Rule of 33

Kesemua bayaran bulanan berkaitan pembelian rumah (bayaran bulanan, insuran, cukai dan lain-lain), tidak melebihi 33% pendapatan.

Contohnya, bagi mereka yang berpendapatan RM4,000 sebulan, bayaran bulanan tidak lebih RM1,320.

Gabungkan kedua-dua formula ini,
= RM1,320 x 200
= RM264,000

Berdasarkan contoh atas ni, harga rumah maksimum yang mampu dibeli adalah RM264,000. Ini panduan secara kasar sahaja. Untuk maklumat dan nasihat terperinci, anda boleh jumpa dengan penasihat kewangan berlesen.

 

Artikel ini dipetik daripada fadzizulzakaria.com. Tuan Fadzizul merupakan penasihat kewangan yang berlesen dan diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

 

 

 

Source IProperty
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.